speelkind in toga

Speelkind in Toga

Theaterworkshop voor advocaat-mediators

Praten met kinderen zien advocaat-mediators vaak als een uitdaging. Wij leren allemaal dat het belangrijk is om in scheidingssituaties een stem te geven aan het kind, maar hoe doe je dat in de praktijk? Kinderen zijn net acteurs: ze houden gewoon van spelen! Met theatrale spelvormen krijg je ze in beweging en maak je contact. Ook voor je eigen presentatie in de rechtszaal krijg je handvatten aangereikt, waar je direct plezier van hebt.

Na het succes van de eerste theaterworkshop organiseert het Netwerk FamilierechtAdvocaat op dinsdag 6 november 2018 opnieuw de theaterworkshop ‘Speelkind in toga’ speciaal voor familierechtadvocaat-mediators en bijzondere curatoren, waarin Irma Hartog, actrice, kindercoach en schrijfster van het boek ‘Speelkind’, leert hoe je niet alleen als mediator ‘speels’ met kinderen in gesprek kunt gaan maar ook als advocaat het beste over het voetlicht komt.

Na de training heb je door oefening en zelf ervaren je zelfbewustzijn in stemgebruik en lichaamshouding vergroot. Je weet  hoe je overkomt en hoe je dit in je praktijk kunt bijsturen. Daarnaast weet je  hoe je de oefeningen kunnen inzetten om in kindgesprekken het kind te bereiken.

De werkvormen en technieken zijn gebaseerd op het boek ‘Speelkind‘ en worden aangeboden vanuit de theaterervaring van de trainer. Spelplezier en het opdoen van positieve ervaringen door de deelnemers staan centraal.

Irma introduceert zichzelf en de workshop die zij gaat geven:
Mijn naam is Irma Hartog. Ik ben actrice en theater- en kindercoach. Ik studeerde in 1989 af aan de toneelacademie Maastricht. Je zou me kunnen kennen van de film ‘De Eetclub ‘of bijvoorbeeld van de t.v. serie  ‘Smeris’. Het kan ook zijn dat me bent tegengekomen in toneelproducties in het land. In mijn coachingspraktijk geef ik onder andere theaterworkshops aan zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast ben ik gastdocente aan de kindercoachopleiding ‘De magie van kindercoaching’.

 Tijdens een van mijn theaterworkshops vertelde een deelneemster, ze heette Marjoleine, mij de volgende treffende anekdote: Marjoleine moest een speech houden tijdens een feestelijk diner ter ere van haar ouders. Ze vond dat in eerste instantie doodeng, maar toen ze haar toga aantrok (ze was sinds kort advocate), kon ze even ontsnappen aan zichzelf, speelde als het ware de rol van advocate en ze ging ‘los’! Zodra Marjoleine haar toga aantrok, stapte ze direct in de wereld van de advocatuur. Ze ‘was’ ineens die steengoeie advocate. Het ‘uniform’ gaf haar status en meteen ook vleugels. Weg was haar verlegenheid en ze begon vol vuur aan haar speech. Dit is nu precies wat ‘de kracht van de verbeelding’ met je kan doen! Geef een kind een boa om en het waant zich een ‘grande dame’! En zo zijn er meer ‘trucjes’ om jezelf krachtig te laten voelen, vlak voor het “performen” in de rechtszaal. Want performen moeten jullie!

 Een paar maanden gelden mocht ik voor mijn rol in de politieserie ‘Smeris’ waarin ik een advocate speel (jawel!), meelopen met een familierecht-advocate. Dat was smullen voor mij als actrice, niet in de laatste plaats omdat ik daar in de rechtszaal zoveel raakvlaken zag met mijn eigen vak. Het spel dat gespeeld werd, de lichaamstaal van de advocaten die mijns inziens voor of soms ook tegen hen werkte. Bij sommige sprekers viel nog wel wat te halen, leek mij zo…

Ik verheug mij enorm om tijdens mijn workshop ‘Speelkind in toga’ te gaan onderzoeken hoe het eigenlijk zit met jullie lichaamstaal, houding en stemgebruik. En hoe je al deze, niet te onderschatten expressiemiddelen voor je kunt laten werken in je optreden. Ook gaan we kijken naar het omgaan met eventuele plankenkoorts, die zomaar kan toeslaan, ook na jaren ervaring (ik weet daar alles van). De basis van alles is natuurlijk ontspanning, dus we beginnen na de klassikale warming up met ontspanningsoefeningen. We gaan met onze stem aan de slag, met onze zintuigen en op de vloer gaan we improviseren en dragen we ook voor.

 Theater-en presentatietechnieken kunnen ook worden ingezet bij jullie communicatie met kinderen. Ik wil jullie graag wat speelse oefeningen aanreiken, ter afwisseling van de gesprekken die jullie met het kind voeren. Een daarvan is de oefening ‘Het klachtentheater’, waarin het kind (tijdens de workshop doe je dit zelf) een klacht, een ongewenste situatie letterlijk in scène mag zetten en uiteindelijk ook van rol gaat wisselen. Door deze speelse oefening krijgt het kind inzichten door gevoelens te doorleven. De oefening is eenvoudig toe te passen in een kleine ruimte, ter afwisseling van de gesprekken die jullie met kinderen voeren.

Want Plato zei het al: ‘Je leert iemand beter kennen door een uur spelen dan door een jaar praten’

Ik hoop dat jullie tijdens mijn workshop een beetje ‘uit het hoofd’ kunnen komen en jullie lichaam durven laten spreken. Dat jullie je verliezen in het spel en vooral kunnen ervaren wat een vrijheid dat oplevert!

Irma

Praktische informatie

Datum                     dinsdag 6 november 2018
Tijd                          10.00 – 14.00 uur (inclusief lunch na afloop)
Locatie                    Tarázát Ambiance, Cypresbaan 14, Capelle a/d IJssel
Prijs (incl.lunch)    € 100,- voor leden Netwerk FamilierechtAdvocaat
.                                 €160,- voor niet-leden
Uren /PE punten    3 vaardigheidspunten vFAS/NOvA en MfN*
Maximum               15 cursisten
Gaat door bij          10 cursisten
Meer informatie?  info@netwerkfamilierechtadvocaat.nl.

Netwerk FamilierechtAdvocaat

Het Netwerk FamilierechtAdvocaat is een landelijke vereniging van zelfstandige vFAS Familierecht Advocaat-Mediators die alleen hun praktijk uitoefenen. Kernwoorden zijn: collegiaal samenwerken, delen van deskundigheid en korting op vakliteratuur.

Cursusvoorwaarden

Inschrijving voor een cursus of workshop geschiedt op volgorde van aanmelding per e-mail en betaling van het cursusgeld op bankrekeningnummer: NL39 RABO 0317 2912 03 t.n.v. Netwerk FamilierechtAdvocaat o.v.v. ‘Speelkind in Toga 6 november 2018’. Kosteloos annuleren, uitsluitend per e-mail, is mogelijk tot 4 weken voor de cursusdatum. Daarna is dit niet meer mogelijk en moet het volledige cursusbedrag betaald worden. Wel is het altijd mogelijk om kosteloos een vervanger te sturen. Bij onvoldoende deelnemers, ziekte van de docent of calamiteiten kan een cursus door Netwerk FamilierechtAdvocaat worden geannuleerd. Indien mogelijk zoeken wij naar een alternatief, anders restitueren wij het reeds het betaalde cursusgeld.

* Aan deze workshop heeft de vFAS 3 vaardigheidspunten toegekend. De MfN kent 3 vaardigheidspunten in categorie 2 toe. Na afloop van de workshop ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname. Geadviseerd wordt om het certificaat en het programma van de workshop te bewaren. De opleidingspunten kunnen vervolgens in de jaarlijkse controle (CCV) van de NOvA worden opgevoerd.