In samenwerking met De Scheidingsdeskundige organiseren we op donderdag 23 mei 2024 een juridische dag. Berry van Zuidam, docent bij De Scheidingsdeskundige, behandelt op deze dag drie juridische/ financiële onderwerpen die een belangrijk, maar ook lastig onderdeel zijn bij de afwikkeling van een scheiding.

Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat pensioen een onderbelicht thema blijft bij de afwikkeling van scheidingen. Dat kan beter! Om cliënten goed te kunnen begeleiden dien je alle ins en outs van pensioenafwikkeling op je netvlies te hebben. Dat gaat natuurlijk over de wettelijke kaders en de alternatieve mogelijkheden waarvan per situatie beoordeeld dient te worden of dit beter aansluit op de wensen van jouw klanten. Hierbij kan gedacht worden aan het inzetten van pensioen voor het behouden van de woning na scheiding. Door alle opties te verkennen worden jouw klanten optimaal geholpen.

Hetzelfde geldt in dit kader voor lijfrentevoorzieningen en levensverzekeringen die vaak onderdeel uitmaken van de vermogensafwikkeling. Opgedane kennis wordt gedurende de dag vertaald naar de praktijk. Er is voldoende ruimte voor praktijkvragen en er zullen diverse actualiteiten worden behandeld.

De deelnemers aan deze cursus ontvangen de toolkit pensioenverevening na twee jaar en toegang tot de e-learning pensioenafwikkeling bij scheiding.

Programma

Tijdens deze opleidingsdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

Pensioen:
Wettelijke kaders
Alternatieven binnen de wettelijke kaders
Conversie
Pensioenverrekening en gebruik pensioen voor woningbehoud na scheiding
Afstand van pensioen
Aandachtspunten in de scheidingspraktijk en vastlegging in het convenant

Lijfrentevoorzieningen en levensverzekeringen:
Afwikkelingsmogelijkheden
Fiscale aandachtspunten
Vastlegging in het convenant

Actualiteiten:
Keuzerecht bedrag ineens – ingangsdatum 1 juli 2023
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 29 maart 2022 – ECLI:NL:GHARL:2022:2382 (aansprakelijkheidsstelling betrokken professional)
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 juni 2022 – ECLI:NL:GHARL:2022:4904 (kleine pensioenen en scheiden)
Status Wet Pensioenverdeling bij Scheiding (WPS)
Wet Toekomst Pensioenen – Bijzonder nabestaandenpensioen en de scheidingspraktijk
Onderzoek knelpunten en de twee jaarstermijn – april 2022 pensioen.

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op donderdag 23 mei 2024. We starten om 9.30 uur en de cursus duurt tot 17.00 uur, onderbroken door een lunchpauze van 1 uur en 2 koffie/theepauzes van een kwartier.

Locatie 
De cursus wordt gegeven in de voor ons bekende locatie: vergaderboerderij Champ’Aubert, Boterbloem 1 Driebergen Rijssenburg.  Wil je samen met een collega reizen naar de locatie, stuur dan een berichtje naar info@netwerkfamilierechtadvocaat.nl. Wij brengen vraag en aanbod dan bij elkaar.

Kosten
Leden van het Netwerk FamilierechtAdvocaat hebben voorrang bij de inschrijving voor deze cursus en kunnen aan deze dag deelnemen voor € 100,- per persoon. Niet-leden betalen € 295,- voor deze cursus. Tot uiterlijk een maand van tevoren kan deelname gratis geannuleerd worden, daarna is het cursusbedrag verschuldigd.

PE-punten 
De vFAS heeft aan deze cursus 6 juridische punten toegekend.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan door een e-mail te sturen naar info@netwerkfamilierechtadvocaat.nl.